Відповідальність за незаконну рубку дерев

Незаконні рубки – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубний квиток). Правопорушником вважається особа, яка здійснює незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісови насадженях; перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників. Правопорушник, який здійснив незаконну рубку дерев, сплачує розмір шкоди, заподіяної лісу, та адміністративний штраф.

В Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачена стаття 65. Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка – незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти (510-1020 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста пятдесяти до трьохсот (2550-5100 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до девяноста (1020-1530 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шестисот до девятисот (10200-15300 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 65/1. Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень – знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень – тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до сорока п яти (510-765 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шістдесяти до девяноста (1020-1530 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За незаконну рубку дерев в Кримінальному кодексі України також передбачена стаття 246. Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу. 1. Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, – карається штрафом від тисячі до тисячі пятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-25500 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох, або позбавленням волі на той самий строк. 2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк від трьох до пяти років або позбавленням волі на той самий строк. 3.Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронювальних лісах, – караються штрафом від тисячі пятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25500-34000 грн) або обмеженням волі на строк від трьох до пяти років, або позбавленням волі на той самий строк. 4. Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від пяти до семи років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *